Електронні Дорожні Листи

Електронні дорожні листи
Електронні дорожні листи(ЕДЛ). Опубліковано на logistics-ukraine.com

Уявімо, що із завтрашнього дня з’являється WEB-ресурс на який можна буде завантажувати електронні дорожні листи (ЕДЛ), а доступ до нього будуть мати відповідні державні контролюючі та перевіряючі органи. Як така інновація вплине на роботу перевізників?

PROS & CONS: ЕЛЕКТРОННА ФОРМА ДОРОЖНЬОГО ЛИСТА

Відповідно до правил перевезення вантажів автомобільним транспортом в Україні дорожній лист (надалі – ДЛ) є документом установленого законодавством зразка для визначення та обліку роботи автомобільного транспортного засобу і без якого перевезення вантажів не допускається (наказ Міністерства транспорту N363 від 14.10.97).

Фактично, відповідальна особа на підприємстві (наприклад механік) створює на даному ресурсі ЕДЛ, вказуючи мету поїздки, робить відмітку про технічний стан транспортного засобу та іншу інформацію, а лікар — відмітку про стан здоров’я. Надалі після закінчення поїздки механіком або обліковцем туди ж заноситься пробіг (км) та витрати палива (л).

Але якщо вже автоматизованість то вона має бути автоматизованою, інакше економічний ефект буде дуже сумнівний. Звичайно, пробіг можна брати з GPS-системи. На практиці, похибка по GPS становить біля 5%, що в більшості випадків може бути точніше ніж по даним спідометра (одометра), а головне – без накруток. Більшість підприємств вже перейшли на списання пробігу по GPS, який автоматично передається в облікові системи, наприклад в 1С. Тут все зрозуміло. А ось в питанні зі списання палива все набагато складніше.

Кількість витраченого палива можна брати з бортового комп’ютера. Для цього необхідно підключити GPS-трекер до CAN-шини транспортного засобу. При цьому, в перший рік використання транспортного засобу точність становить майже 1%, але надалі, вона буде поступово погіршуватись. Це пов’язано саме з тим, що бортовий комп’ютер передає не фактичну кількість використаного палива, яка потрапила в двигун, а розраховує її по кількості та тривалості відкриття форсунок. З часом, стан паливної системи погіршується. Форсунки починать потроху протікати, особливо на великих обертах, так звана “корозія форсунок” та інше. На жаль, бортовий комп’ютер не хоче вірити в те, що все рано чи пізно старіє та продовжує свої розрахунки так як і раніше. А це в свою чергу може погіршити похибку аж до 10%. Дана розбіжність ніяк не задовольнить бухгалтерів, бо норми витрати можуть становити більше допустимих. Також не зрозуміло, як бути впевненим, що це похибка вимірювання, а не звичайна крадіжка (злив)?

Відповідно необхідно шукати більш стабільні прилади для обліку палива. Відразу хочеться встановити лічильники та забути про похибку вимірювання. Встановили, подивись та засумнівались. Паливо заходить в двигун при температурі близькій до температури навколишнього середовища, а невикористане паливо повертається в бак (через обратку) розігріте та ще насичене повітрям. А це суттєво впливає на точність вимірювання. З іншого боку, якщо лічильник зламається чи перестане пропускати паливо по причинні засмічення то що робити водієві? Ось в цьому якраз найбільша перешкода для їх масового впровадження. Тому альтернативою проточних лічильників може бути датчик рівня палива (ДРП). До речі, похибка вимірювання ДРП при якісному монтажі та таруванні бака становить біля 5%. При цьому, сам ДРП фіксує рівень в межах 1%, але середовище в якому він знаходиться значно погіршує його роботу. Найбільше на заміри впливає кут нахилу бака, наприклад, після розвантаження автомобіля, трохи менше впливає температура, та ще менше – якість палива. Якщо кут та якісь палива врахувати складно, то температуру можна. В середньому густина дизельного палива при збільшенні на 1°С зменшується на 0,7 кг/м3 та навпаки. Тобто за бажанням розраховується. Але на практиці, як правило, беруть рівень палива в баку (різницю) на початок та на кінець поїздки, додавши ще заправки, якщо вони були. А ось тут саме цікаве. Водій ввечері закінчив поїздку із залишками в баку наприклад 150 л, а на ранок у нього вже 145 л. Згадуємо про температурну поправку палива. На ранок яке приймати значення? Все вірно, дані “скачки” температури не можна враховувати. Тому починати поїздку необхідно з того рівня в баку на якому була закінчена попередня, тобто із 150 л, але якщо ми впевненні, що знову ж таки це не крадіжка. Бо з кожним разом різниця може збільшуватись. А що робити бухгалтеру з цією похибкою для закриття (місячного) звітного періоду? Як кажуть бухгалтера: “вирівнювати баки”. Тобто на підприємстві має бути наказ, який дозволяє списання палива по ДРП за умови розбіжності до 5% в порівнянні з заправками. При цьому, закінчувати місяць необхідно з заповненням до повного баку.

Підсумуємо. Ймовірно ЕДЛ можуть будуть впровадженні, але перш за все до цього мають бути готові перевізники. Спочатку необхідно навчитися автоматичному його закриттю на підприємстві. А такі перешкоди, як “відмітка лікаря” вже давно пройдені в європейських країнах завдяки все тим же IT-технологіям.

Микола ПИЛИПЕНКО, моб. 095-438-29-33 (Viber)

Опубліковано в

Logistics in Ukraine

Замовляйте послугу Діагностика Руху Пального

Додаткова інформація:

В Украине запустили электронную товарно-транспортную накладную ( Первый Деловой Телеканал )

Залишайте коментарі нижче, або у t.me/mykolapylypenko

Leave a Reply