Крадіжки палива

Крадіжки палива за допомогою приладу для «врізки» у паливну систему автомобіля
Крадіжки палива за допомогою приладу для «врізки» у паливну систему автомобіля

Впроваджуючи GPS-системи більше 10 років у різних компаніях, мною був набутий певний досвід по роботі з виявленням крадіжки палива, які зазвичай називають «зливами». Наразі ділюся, як це відбувається в агровиробництві. Можливо, щось схоже є й у вашому господарстві.

Крадіжки палива десь у полі

В одному з господарств проблема зливів стала настільки актуальною, що поставало питання рентабельності. Але принцип «не кажи «злодій», поки за руку не вхопив» зупиняв керівництво від радикальних дій. Просто так звинуватити водія не складно, особливо коли всі вони в один голос кажуть, що «так, ми крадемо, всі крадуть…». Ось така правда! Водії вже звикли до того, що існуюче програмне забезпечення, яке раніше було впроваджене в господарстві, не дає можливості об’єктивно аналізувати зливи.

Нарешті прийняли рішення (віддалено) перепідключити трекери на інший GPS-сервер, функціональність якого значно збільшила можливості для пошуку зливів. Звичайно, з водіями ніхто не порадився. Наступної доби десь опівночі знову злив з трактора. По графіку рівня пального важко було визначити точний об’єм. Фактично він був у межах 40-50 л. Але якщо не впевнений — краще мовчати. Допомогла випадковість, а саме: обліковець, який багато років працює на даному підприємстві, у розмові обмовився, що пальне крадуть тими ж каністрами, які є в наявності. Тобто, все ж таки 40 л. Зверніть увагу, що крадуть, а не краде. Відповідно і ділять теж порівну.

Обговорили даний випадок з бригадиром. Потім, коли сумнівів ставало все менше, вирішили провести контрольний злив у присутності механізатора (водія трактора). Після того, як у програмі показали графік, на якому було чітко видно падіння пального, заперечень щодо результатів не лишилось. Також самі переконалися в коректній роботі датчиків рівня пального (ДРП) та десь приблизно визначили їх похибку, що становила біля 2 л на каністрі. Відхилення до 50 л було через те, що після зупинки трактора в баку (через коливання) ще пару хвилин пальне сідало десь так на 10 л. Надалі попросили надати пояснення щодо фактичного зливу, того, який не є контрольним. А ось тут почалося найцікавіше.

На запитання: «Так був злив чи ні?», відповідь була дуже довга та мовчазна. А ось на запитання: «Можете про це щось написати?», відповідь була надто коротенька: <не пропускає цензура>.

Ось так і попрощалися…

Перевірка проводилася без участі фахівця служби безпеки. В той день він був дуже зайнятий. Чим саме? Це вже не має значення. Але після цього зливи, на жаль, не припинилися. Вся інформація про ймовірні крадіжки, яка передавалася йому, ігнорувалася, а надавалися пояснення, які взагалі ніяк не корелювали з тими подіями, що були насправді. В поясненнях зустрічались одні й ті самі речення, та, як правило, у висновку завжди була фраза про некоректну роботу датчиків в яких він майже не розбирався. Співставляючи факти з подіями, стало зрозуміло, що службові перевірки проводяться не виходячи з кабінету. Не важко здогадатися, що зливи вдалося побороти після того, як він був звільнений.

Крадіжки палива на елеваторі

З вітчизняного трактора кожну ніч «стікала» каністра солярки. Може ніхто й не звернув на це уваги якби не горка піску, яка біля нього постійно зростала. Виявляється, що скільки не присипай солярку, вона завжди піднімається на поверхню. Ось така «кармічна» рідина. Звичайно ж, відразу підозри на водія. Не сходиться! Тим більше, що людина порядна. І взагалі, про село кажуть, що тут живуть найчесніші люди у світі. Однозначно, необхідні «залізні» докази. Що перше кидалося в очі, так це те, що трактор ставився на стоянку саме там, де жодна з відеокамер не реєструвала. Це, до речі, ні у кого не викликало жодної підозри. Допоміг знову ж таки випадок.

Одна з жінок в магазині обмовилась, що її чоловік робить «щось не те».

Чутки дійшли до служби безпеки, але в даному випадку все пішло правильно. Поговорили з винуватцем. Він зізнався, що не просто так затримувався на роботі, та й підходяще місце стоянки для трактора вибирав виходячи з секторів огляду відеокамер. Як ви зрозуміли, людина займала керівну посаду…

Будьмо

Крадіжки — це мистецтво, одна краща за іншу. Але мотиви у них схожі. Про один з них надалі. Якось, переглядаючи роботу датчиків, помітили, що рівень пального зменшується в реальному часі. Зателефонували фахівцю служби безпеки та повідомили про це. Він був на місці десь за 15 хвилин, але водія біля трактора вже не було. Шукали декілька годин і нарешті знайшли. Відпочивав на лавці, бо був дуже стомлений. На запитання, як водій це пояснює, відповідь була наступна:

«Давайте до завтра почекаємо».

Ось саме цей мотивуючий фактор (зловживання напоями) викорінити дуже важко.

Звичка

Можна казати, що так, платіть водіям краще. Але де там… На іншому господарстві так і зробили. Після встановлення GPS-обладнання підняли зарплати та покращили умови праці. Попри те вечорами так десь через день з тракторної бригади водій виносив по 10 л пального, ховаючи каністру під «куфайку». На камерах видно, що щось несе, але хто міг подумати, що то солярка? Причому каністру він замотував пакетом, щоб не забруднитися. Після того, як його викрили, у директора було лише одне питання:

«Чому?». Відповідь: «Звичка».

Микола ПИЛИПЕНКО, моб. 095-438-29-33 (Viber)

Замовляйте послугу Діагностика Руху Пального

А які у вас були випадки зливів?

Залишайте у коментарі далі, або на t.me/mykolapylypenko

Leave a Reply