Інвентаризація складів ПММ: Що робити у грудні

Інвентаризація складів ПММ
Інвентаризація складів ПММ mykolapylypenko.blog

Якщо все збігається, значить украли

На порозі грудень. Закінчилась уборка врожаю, добігають останні трактори з плугами. Підсумовуємо. Середні витрати пального мають становити 60 л/га. У вас скільки? Не збігається? Тоді нам допоможе інвентаризація складів ПММ.

Бухгалтер та Інвентаризація складів ПММ

Перше з чого починаємо так це з наказу про проведення інвентаризації. До речі, склад комісії, яка буде її виконувати, має значення. Адже, відповідно до п.13.5 інструкції «Мінпалива» від 20.05.2008 №281/171/578/155, «забороняється вводити до складу робочої інвентаризаційної комісії головного бухгалтера підприємства та матеріально відповідальних осіб». Фактично в даному пункті говориться про те, що перевіряється робота не тільки комірника складу, а ще й головного бухгалтера господарства. Надалі, комірник має завершити опрацювання всіх документів, тобто підсумувати свою роботу, внести інформацію в зареєстрований Журнал складського обліку та написати розписку про те, що всі прибуткові та видаткові документи на товарно-матеріальні цінності здані до бухгалтерської служби. До речі, журнал має бути тільки один, тому якщо їх декілька, а ще й не зареєстрованих належним чином, це називається «записник комірника», інформація з якого приймається хіба що до уваги.

Міряємо

Нарешті зібралась комісія, попили каву разом та десь в обід приїхали до резервуарів. Міряємо? А що саме? Як вівся облік протягом року? В літрах? Вітаю вас) а ви знаєте, що при зміні температури на 10°С об’єм дизельного пального наприклад 25 м3 змінюється на 200 л? Скільки вам за рік привезли підтоварної води? Не міряли? А чому, водочутлива паста зіпсована? Яким метроштоком міряємо? Тим що вигнувся та посередині трохи відходить? Міряйте, але й не забувайте про те, що говорити про яку не будь похибку в такому разі вже не можна. Відповідно, вимагати компенсації від комірника буде дуже сміливим кроком з вашого боку.

Комірник

Хто полізе на резервуар міряти рівень пального? Комірник. А хто ж ще в такий мороз туди полізе. Ось він і міряє. Кидає метрошток в резервуар, чекає поки від коливання пального замір буде завищеним (так десь на 5 мм, біля 50 л) та витягає.

Поміряли

Дивимось в градуювальну таблицю та визначаємо об’єм. При цьому, ніхто не звертає увагу на рік наступної повірки, на базові висоти резервуарів та об’єм підтоварної води? Наче рівні та не нахилились. Ви це серйозно? Ви на око змогли оцінити, що відхилення базової висоти не відбулося понад 0,1%? Тобто зміщення та деформації не має? А скільки всередині відпрацьованих залишків? Та й що з ними робити? Детальніше може розповісти екологічна служба, коли буде перевіряти.

Підсумовуємо

Наприклад, залишки: 10 тис.л, а по бухгалтерії має бути 10,1 тис.л. Скільки становить нестача? Все вірно, всього 20 л. Тобто все те, що більше 0,8% від бухгалтерського обліку. А якщо навпаки, то надлишки повертаються на склад по Акту.

Ось і провели інвентаризацію. А самі й думаємо, маячня якась. Як можна перевіряти об’єм, який змінюється від температури протягом дня? Тому облік пального на складах ПММ має вестися в кілограмах, незважаючи на те, що пальне видається в літрах.

Якщо не враховувати природні втрати, можна вважати, що маса пального не змінюється з часом. При цьому, природні втрати також залежать від справності повітряних клапанів. Авжеж, якщо повітряні клапани несправні (або взагалі відсутні), то природні втрати можуть додатково становити ще приблизно 1 л на 10 м3 за місяць.

Рівнеміри

На відміну від звичайних «лінійок» (ДРП – датчиків рівня пального) у рівнемірів похибка визначається не у відсотках (%), а в міліметрах. Та є такою ж, як і при замірі метроштоком (±1 мм). Але додатково, деякі моделі рівнемірів можуть ще визначати об’єм підтоварної води та міряти густину і температуру пального. При чому, температуру вимірюють в декількох точках (зверху, посередині та знизу). Але є але. В кращому випадку похибка виміру густини складе ±1 кг/м3, а це як ні як, але більше 0,8%. Тобто є певна розбіжність між раніше згаданою Інструкцією. Можливо з часом, нові моделі рівнемірів будуть точніше.

Автоматизація

Маючи відповідне програмне забезпечення, яке необхідно ще інтегрувати з обліковою системою господарства, при бажанні можна налагодити автоматичний облік пального на складі. А далі, справа за малим, а саме: вибудувати й автоматизувати бізнес-процеси (BPM — business process management).

Наприклад, після злиття пального на склад з автоцистерни, воно має вистоятись не менше однієї години перед тим як робити його замір. Відповідно, в договорі поставки пального це має бути прописано.

Автоматизація не відміняє ручну працю. Перед зливанням комірник все одно повинен буде розрахувати масу пального (об’ємно-масовий статичний метод вимірювання), перевірити його якість та правильно опломбувати відібрані проби. Якщо в подальшому будуть проблеми з паливною системою вашої техніки то це саме ті зразки які можуть бути доказом у суді. До речі, а чому не можна просто прийняти пальне по вагах (НЕТТО)? А якщо маса не зійдеться після зливання? Чи буде збій ваших вагів? Як пальне повернути назад в автоцистерну якщо воно вже буде перемішане з тим, що в резервуарах?

Незважаючи на значну вартість рівнемірів, думаю, що вони себе виправдовують з часом. Крім обліку, це ще й контроль пального. Авжеж, про що може свідчити підняття рівня підтоварної води за день до проведення інвентаризації? А його різке падіння вночі після пропадання світла (електрики)? Недарма ж на акцизних складах рівнеміри мають встановлюватися обов’язково.

Бізнес-аналіз (BI)

Час, коли керівництво компанії зможе отримувати всю інформацію в планшетах, вже майже настав. Відповідно рано чи пізно, але таке поняття як інвентаризація чого б не будь піде в минуле. Точні та надійні датчики, обмін інформацією в реальному часі та розумне програмне забезпечення – це шлях до ефективного управління.

На жаль, у наших господарствах наразі більше переймаються проблемою землі. І це правильно. Якщо її не буде то й управляти не буде на чому. Але якщо прибутковість гектара з кожним роком падає то все ж таки є сенс задуматись. Чому й досі крадуть пальне? Чому необхідно перевіряти якість пального? Та чому вводиться ліцензування складів?

Задати запитання з приводу інвентаризації складів ПММ можна за телефоном 095-438-29-33 або через форму зворотнього зв’язку або у t.me/mykolapylypenko

Інвентаризація складів ПММ:

  1. Створюється Наказ про проведення інвентаризації

    Даним Наказом формується робоча група та встановлюються терміни початку та завершення робіт

  2. Завершується опрацювання бухгалтерських документів

    Бухгалтерська служба визначає залишки на день проведення інвентаризації та надає їх робочій групі

  3. Заповнюється Журнал складського обліку

    Комірник (оператор) складу ПММ пише розписку про те, що всі прибуткові та видаткові документи на товарно-матеріальні цінності здані до бухгалтерської служби

  4. Перевіряються засоби для вимірювання та градуювальні таблиці

    Прилади мають бути повірені, а градуювальна таблиці – актуальні

  5. Визначається об’єм і маса пального

    Результати заносяться до Акта вимірювання

  6. Порівнюються результати інвентаризації

    У разі необхідності здійснюється взаємозалік надлишків і нестач

  7. Затверджується Акт інвентаризації

    Результати інвентаризації відображаються у бухгалтерському обліку

Микола ПИЛИПЕНКО, моб. 095-438-29-33 (Viber)

Замовляйте послугу Діагностика Руху Пального

Leave a Reply