Крадіжка пального на оранці

Крадіжка пального на оранці та датчики визначення глибини обробітку ґрунту.
Крадіжка пального на оранці та датчики визначення глибини обробітку ґрунту. Опубліковано в номері 2019 №11 (164) журналу «ЗЕРНО».

To be, or not to be … – W.Shakespeare

Оранка – чи не найенергозатратніша технологічна операція в агробізнесі. Її прихильників то більшає, то меншає: хтось вдається до поверхневого обробітку, хтось – до глибокого розпушування. Однак, ніде правди діти, ми лишаємося країною з найбільшою кількістю розораних площ і продовжуємо нарізати ґрунтові скиби німецькими, французькими, норвезькими, а то й українськими лемешами. Теорія – добре, а практика – надійніша!

Так ось, запитую в інженера:

  • Що можна орати, щоб витрати пального були 36 л/га?
  • Хіба що асфальт.
  • А трактор потягне?

Особливості крадіжок при обробітку ґрунту

Зазвичай, у листопаді крадіжки пального сягають свого максимуму. Причина не тільки у великих обсягах використання пального, а ще й у тому, що значна частка механізаторів наприкінці року стає на біржу праці. Отож, так би мовити, їм слід запастися на зиму. А навесні вони знову при справах цієї самої компанії, а можливо, знайдуть й іншу, з кращими мотиваційними умовами.

Трохи статистики: 80% усіх крадіжок із тракторів упродовж року відбувається саме наприкінці жовтня та протягом листопада. Їх об’єми становлять вже не 10-20 л, а майже 100 л за зміну. Крадіжки не зупиняють встановленні «лінійки» (ДРП – датчики рівня пального). Їх або «палять», або видумують хитрі способи «обходу».

Найрозповсюдженіший – полягає в тому, що на розворотах, коли трактор змінює кут нахилу, підставляють каністру та зливають по 10 л пального. Через коливання в баку важко відрізнити: це звичайний перепад пального чи «злив».

А як же тоді зорати поле, якщо є норма на гектар? Спосіб простий, відомий з діда-прадіда: плуг заглиблюється не на 25, а, скажімо на 20 см, якщо ще тракторист трохи совісний, економія становить до 25%. Урожайність? Звісно, що вона зменшується теж в кілька раз, особливо, якщо в полі є підплужна підошва, котру плуг не розірвав. А що агроном? Та він теж людина, скраю поля щупом поторкає та й поїде собі. Й рослинка, коли виросте, по периметру гарно закриє неврожай у середині поля.

Датчик визначення глибини обробітку ґрунту

Тому тут необхідний додатковий контроль, а саме: контроль глибини обробітку ґрунту. Найбільш простий та економічно доцільний здійснюється за допомогою ультразвукового датчика відстані (UDSх). Цей датчик уже пройшов випробування часом в аграріїв України. Його робота полягає у визначенні відстані від рами до поверхні землі. Віднявши цю відстань від максимальної, отримаємо глибину заглиблення ножів. Здебільшого після його встановлення обробіток ґрунту по всіх площах дивним чином здійснюється рівномірно. Агроном теж намагається перевірити саме ті ділянки, які позначені на мапі червоним кольором.

Ось тепер спробуйте підкрутити коліщатко!

Однак і тут знаходяться «кулібіни». Через можливе (або навмисне) потрапляння ґрунту в середину датчика покази можуть бути некоректними. Відповідно, механізатор періодично має його прочищати. Крім того, в програмному забезпеченні бажано ще налаштувати повідомлення щодо порушення норми. Це дасть можливість диспетчеру вчасно повідомити механізатора про збої в роботі датчика або ж агронома – про відхилення в глибині обробітку ґрунту.

Як і «лінійки», ці датчики теж пробують відключати. Найрозповсюдженіший спосіб – натягнути гофру (через яку просунутий інформаційний провід, по котрому передається інформація на GPS-трекер) так, щоб вона відірвалась. Це можна зробити також на розвороті, коли кут перегину найбільший. Відповідно, легше буде виправдатися.

Сім способів протистояння крадіжкам

Передусім – це мотивація. Преміальні (бонуси) за роботу мають враховувати якість виконання операцій з обробітку ґрунту. Розраховується просто – слід обвести в програмному забезпеченні ті місця, де були порушені умови заглиблення плуга. У більшості GPS-систем цей інструмент називається «Площа». Відповідно, знаючи площу поля визначається відсоток якісного обробітку та пропорційно розраховується складова бонусів.

І ще, не відпускайте механізаторів узимку на біржу праці. Знайдіть їм роботу в господарстві. Людина буде впевнена в завтрашньому дні. Крім того, це будуть і для вас первні гарантій, що восени ніхто не піде працювати до конкурента.

Наступне. На техніку з об’ємом бака понад 500 л мають бути обов’язково встановленні «лінійки». У разі, якщо на тракторі два баки, – в кожний бак по «лінійці». Інакше ви не зможете відрізнити «перетікання між баками» від «зливання пального».

Додатково варто розробити інструкцію із пломбування можливих місць зливання. Кришки баків краще пломбувати номерними пломбами з обов’язковим записом номера пломби в окремий журнал або ж одразу в подорожній лист. Не забуваємо про пломбування сепараторів – із них теж зливають (зі швидкістю 1 л/хв). Важливо ще пофарбувати патрубки (шланги) в тих місцях, де можливі врізування (втручання).

«Вварюйте» в баки спеціальні сітки (антисифони). Це насадки, які кріпляться на горловину бака, візуально схожі на стакан з отворами. Однак звертайте увагу на те, щоб отвори були достатні для нормально потоку пального. «Стакан» не пропустить шланг, тобто зливання пального з бака стане неможливим.

Обсяги крадіжок великі, тому зазвичай викачують пальне з бака за допомогою портативних (переносних) електронасосів. При цьому каністри привозять до тракторів «друзі» або бізнесмени типу: «Куплю ДТ». Є сенс також звертати увагу на автівки, які як мухи кружляють біля вашої техніки.

І, звісно ж, диспетчерська – 24/7. Цілодобовий контроль та виявлення порушень (замілення плугу, простої, зливи) особливо в період із 23:00 до 02:00 мають бути організовані належно. Зазвичай, диспетчери працюють доба-дві по 12 годин за зміну. При цьому їх робота може бути сезонною за договором про надання послуг (ЦПХ).

Справа не в грошах

Ставити чи не ставити датчики – справа ваша, однак який урожай виросте на вашому полі від цього залежить неабияк, повірте. На мою думку, якщо контролювати якість виконання технологічної операції, а окремо ще й визначити коректні норми витрат пального, окупність встановлення UDSх та ДРП може становити не більше як один місяць. Тому тут швидше питання не в грошах, а в бажанні до змін.

Усе ж таки на Новий рік хочеться думати про гарний урожай.

Микола ПИЛИПЕНКО, моб. 095-438-29-33 (Viber)

Стаття опублікована в журналі ЗЕРНО, листопад 2019

Замовляйте послугу Діагностика Руху Пального

Додаткова інформація:

Як знайти плужну підошву ( УАПК )

Leave a Reply