5 способів, як запобігти зливу пального

5 способів, як запобігти зливу пального
5 способів, як запобігти зливу пального. Опубліковано на traktorist.ua

А ви знаєте, як саме крадуть пальне у вашому підприємстві і як цьому запобігти? Експерт з проведення діагностики руху пального Микола Пилипенко у своєму авторському блозі на Traktorist.ua ділиться найпопулярнішими способами «зливу» солярки і дає пораду, як цього запобігти.

Є різні способи, як можна «злити» пальне на господарстві. Але є й такі, про які важко навіть здогадатись. Це схоже наче на гру в «наперсники».

Махінації на АЗС

При видачі пального зі складу ПММ, у разі якщо лічильники не підключені до інтернету, наприклад не інтегровані з GPS-системою, є можливість «перекидання» пального між технікою. Ось наприклад, заправляється перший трактор на 200 л, а у шляховий лист вписують 220 л, потім другий трактор так само. І головне – обидва їдуть обробляти поле, де вони будуть під контролем СБ та керівництва. А відразу за ними заправляється третій трактор, але трохи по іншому – заправка на 240 л, а у шляховому листі 200 л. При цьому, на відміну від інших, він їде орати городи (пайовикам). Хто там його буде контролювати) Фактично, з перших двох тракторів по 20 л перекинули на останній. А як же лічильник? Накопичувальний за день звісно зійдеться.

Махінації з пломбуванням

Наступний спосіб, махінації з пломбуванням. Просто не повністю затягують її, залишаючи люфт. Відповідно, у полі відкрили обережно кришку на баку. Злили пальне. Закрутили. Затягнули пломбу. Навіть якщо спрацює Датчик Рівня Пального (якщо він є) то механізатор скаже, як же я міг «злити» там же подивіться яка пломба).

До речі, якщо «зливання» було дуже швидким, наприклад каністра (20 л) за півхвилини, то скоріш за все що використовували портативний (переносний) електронасос.

Більш складні «зливи», це вже коли техніка обладнана GPS-системою та ДРП, виконують так щоб обманути дане обладнання. Під час розвороту (чи спеціально заїжджають на бордюр або в ямку) відкривають бак, встановлюють шланга та як тільки пішов «злив» зїжджають з нього. Це робиться задля того, щоб у бака були коливання. Інколи такі речі роблять відразу після заправки до повного баку. Після трактор їде і диспетчеру важко визначити «злив», бо рівень пального трохи піднімається у цей час. За раз по 5 л можна «зливати» непомічено.

До речі, простіше при заправці останні літри недолити (до 20 л). При цьому, достатньо поставити трактор під нахилом. Адже ДРП знаходится по центру, відповідно він покаже повний бак, не враховуючи повітряну «подушку».

Злив через сепаратор

Найпростіші «зливи» є через сепаратор. Який майже ніколи не пломбується. Недоліком їх є те, що пальне повільно біжить (до 1 л/хв). Вас здивує, але саме на сепаратор менше всього звертає увагу служба безпеки. Мабуть думають, що звідти тільки вода біжить)

Зливи через врізку (в русі)

А є «зливи» в русі. За допомогою так званих «врізок». У зворотній контур паливної системи врізається «трійник». Під час руху відкривається кран та пальне перетікає до фляги (до 6 л). Такі «зливи» частіше роблять на вітчизняній техніці. Бо ремонт імпортної дуже дорогий)

Зливив з паливозаправника

Крім того, не забуваємо, що з паливозаправників теж «зливають». Для цього спочатку збирають необліковані залишки. Це можна зробити шляхом «накрутки» лічильника, із-за перепадів температур та «недоливів» у техніку. Пальне зливають через неопломбовані зливні крани, знову ж таки одну техніку недозаправляють, а іншій відпустять більше пального. Можуть залишки «зливати» у свій бак, якщо паливозаправник працює на дизельному пальному. Тому тут важливо контролювати видачу пального через лічильник та рівень пального в бочці (по ДРП), проводячи постійно звірку. Бажано ще обладнанти ДРП бак.

Але не забуваємо про вимоги до вибухонебезпеки! На ДРП мають бути відповідні сертифікати та додаткові модулі іскрозахисту.

На жаль, але способів «зливу» пального буде завжди на один більше ніж ми знаємо.

Андрій Губін, 2020, Traktorist.ua

5 способів, як запобігти зливу пального | Тракторист

Залишити відгуки можна також на t.me/mykolapylypenko

Leave a Reply